Loading...
 

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ

ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΟΣΚΕ

Προκηρύξεις για Θέσεις Εργασίας
Συνέδρια/Ημερίδες στην Ελλάδα
Διεθνή Συνέδρια
Επιστημονικό Υλικό


Με την ευγενική χορηγία:

Νέα της Ένωσης
 • Wednesday 29 Jun 2022

  Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, οργανώνει και λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών σπουδών ΠΜΣ , το οποίο οδηγεί στην απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ):  « Αναπνευστική Ανεπάρκεια & Μηχανικός Αερισμός»

  Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την προκήρυξη εδώ:ANAPNEYSTIKI_ANEPARKEIA_PROKIRYXI_2022-2023.pdf

   
 • Thursday 02 Jun 2022

  Αθήνα, 01/06/2022

  Δελτίο Τύπου
  Ενημέρωση για τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας για το θέμα του clawback

  Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. μετά από πρόσκληση που είχε προηγηθεί από τον Υπουργό Υγείας κ. Αθ. Πλεύρη όπως είχε προαναγγελθεί, με θέμα συζήτησης τις προτεινόμενες λύσεις στο ζήτημα του claw back που έχει φτάσει στα όρια της επιβίωσης τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς.

  Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το Δετίου Τύπου εδώ:SYNTONISTIKO SYNANTHSH ME YP. YGEIAS.pdf

   
 • Tuesday 31 May 2022
  O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καθιερώσει την 31η Μαΐου ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, με στόχο να ενημερώσει το ευρύ κοινό για τις θανατηφόρες συνέπειες της καπνιστικής έξης, ενώ, παράλληλα με τη διάδοση των αντικαπνιστικών μηνυμάτων, ευελπιστεί στην ευαισθητοποίηση των καπνιστών ως προς τις μεθόδους διακοπής και την αποδέσμευσή τους από την νικοτίνη. Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις παγκοσμίως αποτελεί ο έλεγχος της παγκόσμιας παραγωγής και ζήτησης του καπνού, συμπεριλαμβανομένων της διαφήμισης, της προώθησης, της επιχορήγησης, της φορολόγησης, καθώς και του αντίκτυπου των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα καπνικά προϊόντα. 
   
  Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες, εκ των οποίων οι 60 τουλάχιστον είναι καρκινογόνες. Πολλές από αυτές, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, η νικοτίνη, η πίσσα, η αμμωνία, η ακετόνη, το κάδμιο και η φορμαλδεΰδη, είναι δηλητηριώδεις και τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Βάσει επιστημονικών δεδομένων, ο κίνδυνος εμφάνισης πληθώρας νοσημάτων που οφείλονται στο κάπνισμα, είναι ανάλογος της αυξητικής έκθεσης στον καπνό, των ετών της καπνιστικής έξης, του είδους των καπνικών προϊόντων, καθώς και της πιθανής έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα. 
   
  Είναι σημαντικό να κατανοηθεί από τους νεότερους ότι ο εθισμός στη νικοτίνη σε μικρή ηλικία και πριν την εγκατάσταση της πλήρους συνειδητοποίησης και απόκτησης γνώσης για την καταστροφική της επίδραση, δεν την καθιστά μόνο επικίνδυνη ως ουσία γίνεται ακόμα πιο δύσκολη και επίπονη η διαδικασία απεξάρτησης και διακοπής της στη μετέπειτα ζωή.
   
  Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διακοπής Καπνίσματος 2022 «Καπνός: Μία απειλή για το περιβάλλον μας»  για πρώτη φορά αφυπνίζει την περιβαλλοντική συνείδηση όλων μας, μια και οι επιπτώσεις στη φύση από τα προϊόντα καπνού καταγράφονται ιδιαίτερα δυσμενείς. Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 600.000.000 δέντρα έχουν κοπεί, 22.000.000.000 λίτρα νερού έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή και την κατασκευή των τσιγάρων, ενώ παράλληλα περισσότεροι από 84.000.000 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έχουν ελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα, αυξάνοντας σημαντικά τις τιμές της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας. 
   
  Οι καπνιστές οφείλουν να ενημερωθούν σωστά για τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος και να αντιληφθούν τα οφέλη από την απεξάρτηση. Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια, οι πνευμονολόγοι και τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος σε όλη τη χώρα, όπου με τεκμηριωμένες επιστημονικές προσεγγίσεις θα βοηθήσουν τους καπνιστές να κερδίσουν πίσω την καθαρή ανάσα τους και να ελέγξουν την αναπνευστική τους λειτουργία. 
   
   Εκεί, οι καπνιστές θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι θα τους παρέχουν πλήρη υποστήριξη καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας διακοπής. Ταυτόχρονα, θα έχουν την δυνατότητα να αναλύσουν τις δυσκολίες και τις προσωπικές «παγίδες» των υποτροπών και να οργανώσουν από κοινού ένα εξατομικευμένο πλάνο απεξάρτησης από τη νικοτίνη. Για να χαρτογραφήσουν μαζί το «άκαπνο μονοπάτι» της επόμενης ημέρας της ζωής τους, σε ένα περιβάλλον πιο αγνό, πιο υγιές και πιο φιλικό για όλους.

   

   
 • Friday 27 May 2022
  Ευχαριστούμε τα χιλιάδες  διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα 26, αύριο 27 και μεθαύριο 28 Μαϊου που έχουν εξαγγελθεί από το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ., με την πλήρη στήριξη και κάλεσμα του Π.Ι.Σ. και των Ιατρικών Συλλόγων όλης τηε χώρας.

  Μπορείτε να διαβάσετε το Δελτίο Τύπου εδώ:SYNTONISTIKO ORGANO.pdf


   
 • Tuesday 24 May 2022

                                                                                                                            Αθήνα, 23/05/2022

  Δελτίο Τύπου για την συνδιάσκεψη Π.Ι.Σ., Ιατρικών Συλλόγων και Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ.


  Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χρειάζεται στήριξη και χρηματπδότηση για να μην καταρεύσει. 
  Ζητάμε κατάργηση του claw back!


  Μετά από αίτημα του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. που έγινε συνδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, των Προέδρων όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

  Με την ομόφωνη υποστήριξη των αιτημάτων μας από τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, οι κινητοποιήσεις της 26,27 και 28 Μαϊου αποκτούν νέα δυναμική και ενισχύονται, υπό το σύνολο της θεσμικής μας εκπροσώπησης.

  Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το Δελτίο Τύπου εδώ:SYNTONISTIKO DELTIO TYPOY 23.05.pdf
   
 • Monday 16 May 2022
  Δελτίο Τύπου
  Πλήρης στήριξη από τους όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους για τις κινητοποιήσεις του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ.

  Μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Ι.Σ.Α. και Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 11/05/2022 τηλεδιάσκεψη, παρουσία όλων των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, για να ανακοινωθεί η ειλημμένη απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου για κλείσιμο των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και αποχή από οποιαδήποτε εργαστηριακή και ιατρική πράξη των κλινικοεργαστηριακών γιατρών στις 26,27 και 28 Μαΐου.

  Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το Δελτίο Τύπου εδώ :DELTIO TYPOY 12522.pdf

   
 • Thursday 12 May 2022

  Αθήνα, 07/05/2022

  Ανοιχτή Επιστολή
  Προς τον  Αναπλ. Υπ. Οικονομικών κ. Σκυλακάκη
   Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα βουλιάξει!

   

  Αξιότιμε Υπουργέ,

  Απευθυνόμαστε σε εσάς μετά από αλλεπάλληλες επαφές που έχουν πραγματοποιηθεί με το Υπουργείο Υγείας για το ζήτημα της εξτρά χρηματοδότησης του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων του 2022, οι οποίες όμως έχουν πέσει στο κενό, αφού το Υπουργείο Οικονομικών ως καθ’ύλην αρμόδιος φορέας αρνείται να πληρώσει τις εξετάσεις του Ελληνικού λαού απαιτώντας εμμέσως πλην σαφώς, αυτήν τη χρηματοδότηση να την κάνουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, μέσω του claw back που τους επιβάλλεται.

  Με άλλα λόγια τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί είναι αυτοί που τελικά πληρώνουν τις εξετάσεις του Έλληνα πολίτη.

  Μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή εδώ:EPISTOLH PROS YP. OIKONOMIKON.pdf

   
 • Tuesday 10 May 2022

  Με πρωτοβουλία της ομάδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) έγινε διαδικτυακή συνάντηση των συντονιστών της ομάδας, εκπροσώπου του ΔΣ της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας (Ε.Πν.Ελ) και Πνευμονολόγων που εργάζονται στην  Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είτε σε δημόσιες, είτε σε ιδιωτικές δομές Υγείας αντιπροσωπευτικά από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

  Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Γιατρός Για Όλους, Ισότιμη και Ποιοτική Πρόσβαση στις Υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις» που τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.
  Με γνώμονα την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους ασθενείς προτείνονται οι παρακάτω τροποποιήσεις:

  1. Πνευμονολόγοι στην κατά προτεραιότητα  σύσταση ιατρών του ΚΥ (δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας).

  2. Παραπομπή από τον προσωπικό ιατρό σε οποιονδήποτε ειδικό ιατρό ασχέτως εάν υπηρετεί σε μονάδα υγείας, αν είναι συμβεβλημένος ή αν είναι απλά πιστοποιημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

  3. Όλοι οι ιατροί (συμβεβλημένοι, πιστοποιημένοι κα) μπορούν να έχουν πρόσβαση και διαχείριση στον  φάκελο υγείας του ασθενούς για νοσήματα της ειδικότητας τους. Παρόλα αυτά θα πρέπει να υπάρξουν επιπλέον διευκρινήσεις  ως προς την κατά περίπτωση διαχείριση και πρόσβαση του φακέλου υγείας των ασθενών με συννοσυροτήτες, ικανές να επηρεάσουν την πορεία και έκβαση της αναπνευστικής νόσου.

  4. Καθιερώνεται σύστημα παραπομπών των πολιτών από τον προσωπικό ή τον θεράποντα ιατρό ως αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας υγείας. Δυνατότητα παραπομπής έχει και κάθε ιατρός που εξετάζει ασθενή για πάθηση της ειδικότητας του. Ο προσωπικός ιατρός καθοδηγεί τον πολίτη και λειτουργεί ως «πύλη εισόδου» για την πρόσβαση των εγγεγραμμένων πολιτών στις δομές και υπηρεσίες υγείας. Το σύστημα παραπομπών από τον προσωπικό ή τον θεράποντα ιατρό δεν ισχύει για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά. Κάθε παραπομπή καταγράφεται στον φάκελο του ασθενούς.

  5. Οι πιστοποιημένοι για συνταγογράφηση ιατροί  δεν υποχρεούνται να  παρέχουν υπηρεσίες στις δημόσιες μονάδες υγείας.

  6. Άρθρο 35: Επιτήρηση και έλεγχος των λοιμώξεων στις Δημόσιες Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας:  Ο Υπεύθυνος Επιτήρησης Λοιμώξεων είναι Ιατρός Παθολόγος ή Πνευμονολόγος, ή Βιοπαθολόγος/Μικροβιολόγος ή Παιδίατρος ή Γενικός Ιατρός ή Ιατρός Δημόσιας Υγείας ή Οδοντίατρος.

  Τις προαναφερόμενες θέσεις, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) και η  Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας (Ε.Πν.Ελ.) κοινοποίησαν με επιστολή τους στο Υπουργείο Υγείας, δεδομένης της σημαντικής θέσης που κατέχουν τα  πνευμονολογικά νοσήματα στην ΠΦΥ (πχ άσθμα, ΧΑΠ, λοιμώξεις, φυματίωση, καρκίνος, κάπνισμα, διαταραχές του ύπνου).
   
   
 • Thursday 05 May 2022

   

  Σήμερα τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για ένα νόσημα που έχει προσβάλει περισσότερα από 25 εκ. άτομα παγκοσμίως. Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης 2022 είναι ότι στη συγκεκριμένη νόσο "δεν υπάρχουν σύνορα", με την ίδια πιθανότητα να προσβάλλονται άτομα όλων των ηλικιών ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας.

  Ως Πνευμονική Υπέρταση ορίζεται η σοβαρή, προοδευτική, και απειλητική για τη ζωή νόσος της καρδιάς και των πνευμόνων, στην οποία η πίεση του αίματος στις πνευμονικές αρτηρίες είναι πάνω από 25 mmHg και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε  ανεπάρκεια της δεξιάς καρδιάς και θάνατο. Δυστυχώς, η ασθένεια πολλές φορές αργεί να διαγνωσθεί, ενώ τα συμπτώματα της επειδή είναι μη ειδικά και παρατηρούνται σε πολλές νόσους, η υποψία για τη νόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία δύναται να καθυστερήσουν με αποτέλεσμα ο ασθενής να μη λάβει έγκαιρα την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

  Η διάγνωση της νόσου γίνεται συχνά με μεγάλη καθυστέρηση και ο μέσος χρόνος από την εμφάνιση των πρώτων σημείων και συμπτωμάτων μέχρι τη διάγνωση μπορεί να φτάνει ή και να ξεπερνά και τα δύο χρόνια. Λόγω  της πολύπλοκης και πολυπαραγοντικής παθοφυσιολογία της πάθησης, η διαχείριση των ασθενών απαιτεί τη συνεργασία ολόκληρης διεπιστημονικής ομάδας με εξειδικευμένες γνώσεις και κλινική εμπειρία, με την συμμετοχή του πνευμονολόγου να κρίνεται απολύτως απαραίτητη. 

  Τα αίτια της Πνευμονικής Υπέρτασης είναι πολυπαραγοντικά, ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων χαρακτηρίζονται ιδιοπαθή χωρίς να μπορεί να αναγνωριστεί κάποιος συγκεκριμένος αιτιολογικός παράγοντας. Καρδιακές δυσπλασίες, οικογενειακό ιστορικό, νόσοι του συνδετικού ιστού, μόλυνση από HIV, πυλαία υπέρταση, κληρονομούμενα γενετικά αίτια, νόσοι της αριστερής κοιλίας, χρόνιες νόσοι του αναπνευστικού συστήματος, χρόνια θρομβοεμβολική νόσος, αιματολογικές διαταραχές, λήψη συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων, το υψηλό υψόμετρο αποτελούν ορισμένων από τους επιβαρυντικούς παράγοντες για την εμφάνιση της νόσου. 
   
  Τα συνηθέστερα κλινικά συμπτώματα είναι η δύσπνοια, η δύσπνοια κατά την άσκηση, η ταχύπνοια, ο πόνος στο στήθος, το αίσθημα παλμών, η ζάλη, η εύκολη κόπωση, τα συγκοπτικά επεισόδια, η κυάνωση και το περιφερικό οίδημα, τα οποία μπορούν να ποικίλουν σε εύρος και σε ένταση ανάλογα με τη βαρύτητα. 

  Παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία έτη με την εισαγωγή καινούργιων φαρμάκων και την προτύπωση της αντιμετώπισης της Πνευμονικής Υπέρτασης η πρόγνωση των ασθενών εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα δυσμενής, ειδικά στις περιπτώσεις με σημαντικές καθυστερήσεις στη διάγνωση και στη θεραπευτική αντιμετώπιση.

  Η θεραπευτική προσέγγιση συμπεριλαμβάνει την χορήγηση πολλαπλών ειδικών φαρμάκων, την πιθανή χειρουργική παρέμβαση, αλλά και  τη μεταμόσχευση καρδιάς και πνευμόνων ή πνευμόνων στα πλέον προχωρημένα στάδια νόσου με στόχο και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης. 
   
 • Tuesday 03 May 2022


  Η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος ( World Asthma Day) εορτάζεται κάθε χρόνο στην πρώτη Τρίτη του Μαΐου (03/05/2022).

  Η λέξη «Άσθμα» αναφέρεται για πρώτη φορά τον 8ο αιώνα π.Χ. στην Ιλιάδα του Ομήρου και αργότερα από τον Ιπποκράτη, με τον Έλληνα ιατρό Αρεταίο τον 2ο αιώνα μ.Χ. να είναι ο πρώτος που περιγράφει κλινικά τη νόσο.

  Ο επιπολασμός του άσθματος παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα, με μέσο όρο περίπου 7% του πληθυσμού της Γης. Στην Ελλάδα τα στοιχεία του 2019 δείχνουν ότι το 8,6% του γενικού πληθυσμού έχει άσθμα (περίπου 900.000 παιδιά και ενήλικες). Επιπλέον, σύμφωνα με τον WAO (World Allergy Organization) , περίπου το 50% των ασθματικών ηλικίας άνω των 30 ετών, είναι παράλληλα αλλεργικοί, σημειώνοντας ότι μία αλλεργία είναι αυτή που προκαλεί το άσθμα περίπου στο 80% των περιπτώσεων. Ακόμη, μεγαλύτερο ποσοστό ασθματικών μικρότερης ηλικίας, έχει αλλεργίες.

  Το άσθμα κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον της ανθρωπότητας γιατί αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα με υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Μελέτες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι 300 εκατομμύρια άνθρωποι ( παιδιά και ενήλικες) πάσχουν από άσθμα σε ολόκληρο τον πλανήτη, με 250.000 θανάτους ετησίως και τονίζουν ότι το ένα τρίτο των παιδιών σχολικής ηλικίας που πάσχουν από άσθμα, δεν έχει διαγνωστεί . Το άσθμα συχνά δεν διαγιγνώσκεται ούτε στους ενήλικες και ειδικά στα άτομα της τρίτης ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς συχνά δεν λαμβάνουν θεραπεία και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παροξυσμούς και κακή ποιότητα ζωής. Η μη λήψη θεραπείας αυξάνει επίσης  το οικονομικό και κοινωνικό φορτίο, που θέτει η πάθηση όσον αφορά το άμεσο κόστος και την απουσία από το σχολείο ή την εργασία του ασθενούς.

  Το άσθμα είναι συχνή, χρόνια,  πολυπαραγοντική και πολύπλοκη  πάθηση, με κύριο και καταληκτικό χαρακτηριστικό την φλεγμονώδη διαταραχή των αεραγωγών, στην οποία συμμετέχουν διάφορα είδη κυττάρων. Η βρογχική υπερέκκριση, η αυξημένη ρευστότητα , η υπεραντιδραστικότητα των βρόγχων και ο βρογχόσπασμος δια μέσου της παγίδευσης αέρα κατά την εκπνοή, περιγράφουν και ολοκληρώνουν την παθογένεια του βρογχικού άσθματος.

  Το άσθμα χαρακτηρίζεται από την περιγραφή  συμπτωμάτων όπως ο συριγμός, η δύσπνοια, το σφίξιμο στο στήθος, ο βήχας, που η ένταση τους αλλάζει στο χρόνο, μαζί με εναλλασσόμενη μείωση της εκπνευστικής  ροής του αέρα. Περαιτέρω επιδείνωση της κλινικής εικόνας ( μη ελεγχόμενο ή αδιάγνωστο άσθμα) προκαλεί υπερδιάταση του πνεύμονα και τεράστια αύξηση του έργου της αναπνοής που, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση των αναπνευστικών μυών, σε αναπνευστική ανεπάρκεια και σε θάνατο.

  Η διάγνωση του άσθματος είναι κλινική, ενώ η αντικειμενική επιβεβαίωσή της και η διαφορική διάγνωση της από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος με παρόμοια κλινική συμπτωματολογία, επιτυγχάνεται με τις λειτουργικές δοκιμασίες του αναπνευστικού συστήματος (Πλήρης Σπιρομέτρηση, χρήση ροομέτρου από τον ασθενή, έλεγχος βρογχικής υπεραντιδραστικότητας) που είναι απαραίτητες για την εκτίμηση της βαρύτητας της νόσου. Επιπλέον στα πλαίσια επιβεβαίωσης της διάγνωσης και φαινοτύπησης του βρογχικού άσθματος, η ERS (  Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία) θέτει ως βασική προϋπόθεση την διενέργεια δερματικών τεστ δια νυγμού ( Prick Test).

  Αντιλαμβανόμενοι λοιπόν όλα τα ανωτέρω,  θεωρούμε ότι η έγκαιρη επίσκεψη στον κατάλληλα ειδικευμένο Ιατρό για την διάγνωση και παρακολούθηση του Βρογχικού άσθματος, που είναι ο Πνευμονολόγος, επιφέρει τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθματικών με το μικρότερο οικονομικό κόστος για τον ασθενή και για το σύστημα Υγείας της χώρας μας.  Ο Πνευμονολόγος με την άρτια εκπαίδευσή του, στις παθοφυσιολογικές αλλαγές που επιφέρει η νόσος τόσο στη σταθερή κατάσταση όσο και στους παροξυσμούς , αλλά και στην εκτέλεση και ερμηνεία των Λειτουργικών δοκιμασιών του πνεύμονα, μπορεί να εκτιμήσει σωστά τη βαρύτητα της νόσου και να επιλέξει την κατάλληλη φαρμακευτική  και ανοσολογική θεραπευτική αγωγή

   

   

   
451 Αντικείμενα. Σελίδα 9/46
4 5 6 7 8 9 10 11 12 13