Loading...
 

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ

ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΟΣΚΕ

Προκηρύξεις για Θέσεις Εργασίας
Συνέδρια/Ημερίδες στην Ελλάδα
Διεθνή Συνέδρια
Επιστημονικό Υλικό


Με την ευγενική χορηγία:

Νέα της Ένωσης
 • Wednesday 31 May 2023


  Η 31η Μαΐου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, με σκοπό την ενημέρωση του ευρέος κοινού για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού, αλλά και για τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος. Για το 2023,  το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας είναι «Χρειαζόμαστε τροφή και όχι κάπνισμα».
   
  Σύμφωνα με τον ΠΟΥ στόχος του φετινού μηνύματος είναι η ευαισθητοποίηση των καπνοκαλλιεργητών για τις εναλλακτικές δυνατότητες παραγωγής και χρήσεις του εδάφους για ανάπτυξη βιώσιμων, θρεπτικών καλλιεργειών αντί για καπνό.
   
  Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες, εκ των οποίων οι 60 τουλάχιστον είναι καρκινογόνες και τοξικές. 
   
  O εθισμός στη νικοτίνη σε μικρή ηλικία και πριν την εγκατάσταση της πλήρους συνειδητοποίησης και απόκτησης γνώσης για την καταστροφική της επίδραση, δεν την καθιστά μόνο επικίνδυνη ως ουσία, αλλά γίνεται ακόμα πιο δύσκολη και επίπονη η διαδικασία απεξάρτησης και διακοπής της στη μετέπειτα ζωή.  
   
  Βάσει επιστημονικών δεδομένων, ο κίνδυνος εμφάνισης πληθώρας νοσημάτων που οφείλονται στο κάπνισμα, είναι ανάλογος της αυξητικής έκθεσης στον καπνό, των ετών της καπνιστικής έξης, του είδους των καπνικών προϊόντων, καθώς και της πιθανής έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα. 
   
  Η κινητοποίηση όλων μας, και κυρίως των επαγγελματιών υγείας, μέσω της ορθής πληροφόρησης για τις βλαβερές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό είναι καίριας σημασίας και άμεσης υγειονομικής και περιβαλλοντικής προτεραιότητας. 
   
  Είναι σημαντικό, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, να κατανοήσουμε όλοι ότι το κάπνισμα είναι εδώ και έναν αιώνα μια πανδημική κρίση που κοστίζει ακριβά ανθρώπινες ζωές, επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τα συστήματα υγείας, αλλά παράλληλα αφήνει και ένα δυσμενές μετρήσιμο αποτύπωμα στη φύση.
   
  Οι πνευμονολόγοι-φυματιολόγοι διαθέτουν πολυετή εμπειρία στις τεχνικές διακοπής του καπνίσματος, ενώ παράλληλα έχουν τον τρόπο να ελέγξουν την αναπνευστική  λειτουργία και να διαγνώσουν την πνευμονολογική πάθηση, εφόσον έχει ήδη εγκατασταθεί βλάβη.
   
  «Μην το αναβάλλετε άλλο! Διακόψτε σήμερα!! Επισκεφτείτε έναν πνευμονολόγο και ενημερωθείτε για τη διαδικασία διακοπής!»

   

   
 • Friday 26 May 2023

  Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αναπνευστική Ανεπάρκεια και Μηχανικός Αερισμός»

   
  Πρόσκληση – Προκήρυξη

   

  Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, οργανώνει και λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) το οποίο οδηγεί στην απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ): «Αναπνευστική Ανεπάρκεια και Μηχανικός Αερισμός» (MSc in Respiratory Failure and Mechanical Ventilation) για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Την διοικητική υποστήριξη του ΠΜΣ ασκεί η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διάρκεια του ΠΜΣ για απόκτηση ΔΜΣ είναι τέσσερα (4) εξάμηνα. Η διδασκαλία των μαθημάτων πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών (Ν.Ν.Θ.Α.) «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» και συγκεκριμένα στο αμφιθέατρο «Γ. Π. Λιβανός» της Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ και σε αίθουσες διδασκαλίας του ιδίου νοσοκομείου.

  Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την προκήρυξη εδώ :PROKHRIXH 2023 2024.pdf

  Αίτηση Υποψηφιότητας εδώ: AITHSH YPOPSIFIOTHTAS.docx   

  Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται καθημερινά από 11:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ. στο 210-7763726 ή 210-7763724,
  ή
  αποστέλλοντας σχετικό email στο rfmv-master@med.uoa.gr απευθύνοντας το ερώτημα στη Γραμματεία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.
   
 • Wednesday 03 May 2023
  Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ)
  Χαρ. Τρικούπη 12,Ηλιούπολη Τ.Κ 16346, ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

  Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ)
  Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3304298
   
  Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ)
  Πανεπιστημίου 58, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3306487
   
  Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)
  Τσόχα 15-17, Αθήνα, Τ.Κ. 11521, ΤΗΛ. 2106855949
   
  Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
  Πατησίων 210, Αθήνα, Τ.Κ. 10446, ΤΗΛ. 2610639539

   

   

  Προς

  Όλα Τα Ελληνικά Κόμματα


  Αθήνα, 03/05/2023

   

   

  Ανοιχτή επιστολή

  Ζητάμε τις προτάσεις σας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την κατάργηση του clawback στην Π.Φ.Υ.

   

  Σε 20 μέρες θα πραγματοποιηθούν οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα μας και λόγω αυτών,  μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έχουν κοινοποιηθεί οι προτάσεις σας για τις μεταρρυθμίσεις πού θέλετε να γίνουν στην Δημόσια Υγεία.

  Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι στη Δημόσια Υγεία ανήκουν και οι Ιδιωτικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και ουσιαστικά καλύπτουν εδώ και χρόνια ανελλιπώς τις ανάγκες για παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τους πολίτες αυτής της χώρας.

  Η Δημόσια Υγεία για να παραμείνει όρθια και να μην καταρρεύσει χρειάζεται ενίσχυση μέσω άμεσης χρηματοδότησης των δαπανών που αφορούν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την προληπτική ιατρική!

  Σήμερα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εξυπηρετείται κατά 95% από τις ιδιωτικές μονάδες υγείας, όπου είναι και ο βασικός πυλώνας της Δημόσιας Υγείας.

  Από την άλλη, οι ιδιωτικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αμείβονται στο 30% των τιμών του κρατικού τιμολογίου που καθορίστηκε το 1991, μετά και τις υποκοστολογήσεις και τις περικοπές οι οποίες έχουν γίνει διαχρονικά από το 2011 και μετά, εξαιτίας των δεινών οικονομικών της χώρας μας.

  Οι ιδιωτικές μονάδες Π.Φ.Υ. ήταν εκεί και στήριξαν κάθε κρίση που ακολούθησε σηκώνοντας στις πλάτες τους το βάρος της ευθύνης που φέρει η Δημόσια Υγεία.

  Ζητάμε από όλα τα κόμματα να τοποθετηθείτε και να μας αποστείλετε τις θέσεις σας για την Υγεία και ιδίως την Π.Φ.Υ. και για την κατάργηση του claw back, το οποίο είναι μείζονος σημασίας ζήτημα, όπου ενώ ξεκίνησε ως έκτακτο μέτρο χρηματοδότησης του συστήματος υγείας λόγω της έκτακτης συνθήκης της οικονομικής κρίσης το 2013 αυτό έχει πάρει επέκταση στην εφαρμογή του μέχρι και το 2025.

  Είναι γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει αύξηση της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων του ΕΟΠΥΥ μετά από πιέσεις του Συντονιστικού Οργάνου των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία σε κάθε περίπτωση όμως ήταν ανεπαρκής.

  Παράλληλα το πρόβλημα εντείνεται και η ανεπαρκής χρηματοδότηση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο με την εισαγωγή νέων εξετάσεων στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, χωρίς αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού του.

  Η αμοιβή της εργαστηριακής και κλινικοεργαστηριακής πράξης για την αιμοληψία και τη γνωμάτευση εξετάσεων που νομοθετήθηκε πρόσφατα και είναι ένα αίτημα του Συντονιστικού Οργάνου από τετραετίας στον εκάστοτε Υπουργό Υγείας είναι μεν ένα θετικό βήμα αλλά είναι μετέωρη, διότι αυτή εναπόκειται στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ.
  Προτείνουμε την δυνατότητα αξιοποίησης αυτής της νομοθεσίας άμεσα, ακόμα κ χωρίς την απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να καθίσταται αντισυμβατική η πράξη αυτή από την πλευρά των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών.
  Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι έχει συσταθεί από το Νοέμβριο του 2022 και με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας η Ομάδα Εργασίας για την εξάλειψη του claw back, η οποία έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, όμως δυστυχώς πολύ λίγα πράγματα από αυτά έχουν υλοποιηθεί!

  Άμεση ανάγκη είναι η δημιουργία επιτροπής παρακολούθησης της δαπάνης των εξετάσεων στην Π.Φ.Υ. αλλά και της Επιτροπής για τις ενστάσεις των ποιοτικών κριτηρίων, για τα οποία η θέση μας είναι ότι πρέπει να επανεξεταστούν, και η οποία θα πρέπει να αποτελείται από εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων, Ακτινολογικής Εταιρείας και ΕΕΑΕ.

  Αναμένουμε το τελικό σχέδιο πρότασης του κόμματος σας και τις προτάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τη Δημόσια Υγεία και την κατάργηση του claw back.

   

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΚΕ                                                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΙΠΥ
     Φ.Ν.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ                                                                 Θ.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
   
  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΙΔΙΚ                                                             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΙΔΙ    Ι.ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ                                                                          Δ. ΦΑΣΙΤΣΑΣ
   
  Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
  Α. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
   
   
 • Tuesday 02 May 2023

   

  Το βρογχικό άσθμα αποτελεί κοινή χρόνια ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος ικανή να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, προκαλώντας φλεγμονή στους αεραγωγούς γι' αυτό και τιμάται την πρώτη Τρίτη του μήνα Μαΐου κάθε έτους. 

  Το φετινό μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα άσθματος 2023 είναι «Θεραπεία για όλους!» . 
  Τα συνηθέστερα συμπτώματα από το αναπνευστικό (βήχας, δύσπνοια, συριγμός, πόνος ή βάρος στο στήθος) εμφανίζονται με υφέσεις κι εξάρσεις κατά τη διάρκεια του έτους, τα οποία είναι συχνά χειρότερα κατά τη νύχτα ή νωρίς το πρωί, και χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής από τον ειδικό του αναπνευστικού, τον πνευμονολόγο-φυματιολόγο.

  Το άσθμα πλέον ορίζεται ως βρογχικό με υποδιαιρέσεις βάσει φαινοτύπου. Στην περίπτωση που αναφερόμαστε σε αλλεργικό φαινότυπο σημαίνει ότι ο ασθματικός ασθενής παρουσιάζει συμπτώματα ήπια έως πολύ έντονα στο βαθμό που εκτίθεται σε κάποιο εξωτερικό αλλεργιογόνο.

  Το αίτιο εμφάνισης του άσθματος δεν είναι απόλυτα σαφές! Κάποια στιγμή μπορεί να υπάρξει κάποιος εκλυτικός παράγοντας που να το πυροδοτήσει. Συχνότερα ενοχοποιούνται οι ιογενείς λοιμώξεις. Παρόλα αυτά, η παρόξυνση του άσθματος μπορεί να προκληθεί τόσο  από λοιμώξεις όσο και από επαφή με αλλεργιογόνα,  υγρασία, μούχλα, σκόνη, γύρη, τρίχωμα ζώων, έντονες καυστικές οσμές, απότομη αλλαγή θερμοκρασίας, έκθεση στο κρύο, έκθεση στον καπνό του τσιγάρου (ενεργητικά ή παθητικά), άσκηση, συναισθηματική φόρτιση και ατμοσφαιρικούς ρύπους. 

  Τα περισσότερα περιστατικά άσθματος ενηλίκων ξεκινούν στην παιδική ηλικία. Τα 2/3 των παιδιών με άσθμα βλέπουν την ασθένεια να εξαφανίζεται στην εφηβική ηλικία τους. Στο 1/3 περίπου των περιστατικών, επανεμφανίζεται στην ενήλικη ζωή. Όμως είναι πλέον αποδεκτό ότι το άσθμα δεν έχει ηλικία εμφάνισης!

  Το 10% περίπου των ενηλίκων με άσθμα αντιμετωπίζουν επίμονα συμπτώματα και εξάρσεις που δεν μπορούν να ελέγξουν, παρά τη χορήγηση επαρκούς θεραπείας. Το άσθμα αυτό αναφέρεται ως δύσκολο στη θεραπεία άσθμα και συχνά μπορεί να έχει επιζήμιες συνέπειες στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

  Η θεραπευτική προσέγγιση και διαχείριση περιλαμβάνει:

  • Αποφυγή του παθητικού ή ενεργητικού καπνίσματος

  • Εντοπισμό παραγόντων που προκαλούν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα

  • Αποφυγή έκθεσης σε αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα

  • Αποφυγή έκθεσης σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης

  • Συμμόρφωση στην αγωγή

  • Τακτική παρακολούθηση

  Ο ασθματικός ασθενής πρέπει να ζει φυσιολογικά! Εννοείται ότι επιτρέπεται να γυμνάζεται, 
  απλώς σε περίπτωση που η άσκηση προκαλεί παρόξυνση της νόσου του, τότε σε συνεννόηση με τον θεράποντα πνευμονολόγο του τροποποιεί την αγωγή του. 
   
  Παρόλο που ο θάνατος από άσθμα είναι σχετικά σπάνιος, μπορεί να συμβεί σε κάθε ενήλικα με ανεπαρκή έλεγχο του άσθματος. Στη σύγχρονη εποχή, χάρη στα νέα φάρμακα και στην εκπαίδευση και συμμόρφωση στην αγωγή των ασθενών, αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο στις αναπτυγμένες χώρες. Αν και το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του αναπνευστικού, χάρη στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή  μπορεί να ελεγχθεί με επιτυχία, έτσι ώστε ο ασθενής να έχει μια φυσιολογική ζωή. 
   
 • Friday 24 Mar 2023
  Η 24η Μαρτίου, επέτειος της πρώτης επιστημονικής ανακοίνωσης για το βακτήριο Mycobacterium tuberculosis έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και προώθηση υγειονομικών και κοινωνικών δράσεων για τον περιορισμό της επιδημικής αυτής νόσου. 

  Η φυματίωση (TB) αποτελεί ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο που ονομάζεται Mycobacterium tuberculosis. Οποιοδήποτε όργανο του ανθρώπινου σώματος μπορεί να προσβληθεί από την ασθένεια, αν και η πάθηση αφορά συχνότερα στους πνεύμονες. 

  Η φυματίωση μεταδίδεται αερογενώς με τα κυριότερα συμπτώματα της να είναι ο πυρετός-δεκατική πυρετική κίνηση, η απώλεια βάρους, η νυκτερινή εφίδρωση, ο επίμονος βήχας με πιθανή αποβολή αίματος στα πτύελα,  η έκδηλη αδυναμία και καταβολή. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου διατρέχουν τα άτομα που βρίσκονται σε τακτική και στενή επαφή με όσους νοσούν.
   
  Προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης της νόσου αποτελούν νοσήματα (ή καταστάσεις) που προκαλούν ανοσοκαταστολή όπως ο το AIDS/HIV, ο σακχαρώδης διαβήτης, η τελικού σταδίου νεφρική νόσος. η λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά ακόμα και το κάπνισμα.

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι μόνο για το έτος 2021 περισσότερα από δέκα εκατομμύρια άτομα νόσησαν από φυματίωση, από τα οποία το 1.6 εκατομμύριων εξ αυτών, δυστυχώς να καταλήγει από την νόσο. Επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος εμφάνισης φυματίωσης εκτιμάται περίπου 30 φορές μεγαλύτερος σε φορείς HIV, ενώ καταγράφεται επιδημιολογικά ως η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως στους πάσχοντες από AIDS.  

  Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της φυματικής λοίμωξης είναι η επιτυχής αναγνώριση των συμπτωμάτων και ανίχνευσης των επαφών με πάσχοντες, με στόχο τη θεραπευτική χορήγηση στοχευμένων αντιβιοτικών και τη διακοπή της μετάδοσης. Κύρια σημεία στόχευσης για τον έλεγχο της φυματίωσης αποτελούν η έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση των πασχόντων στις υπηρεσίες υγείας με δυνατότητα αντιμετώπισης της  φυματίωσης, η αδιάκοπη διασφάλιση της διαθεσιμότητας των αντιφυματικών φαρμάκων, καθώς και η  συνεχιζόμενη παρακολούθηση και παροχή φροντίδας με σκοπό την ολοκλήρωση της απαιτούμενης αντιφυματικής θεραπείας, ώστε να προλαμβάνονται οι αναζωπυρώσεις  της νόσου και η πιθανή ανάπτυξη αντοχής στα αντιφυματικά φάρμακα.

  Το φετινό μήνυμα του ΠΟΥ με αποδέκτες κοινό και επαγγελματίες υγείας είναι «Ναι! Μπορούμε να νικήσουμε την Φυματίωση!!».
   
  Η πνευμονολογική ιατρική κοινότητα υπενθυμίζει ότι διατίθεται η απαιτούμενη επιστημονική γνώση και πολυετής κλινική εμπειρία, ώστε η φυματίωση να μην θεωρείται σε καμία περίπτωση νόσος-στίγμα όπως στο παρελθόν, αλλά να γίνει πλήρως κατανοητό σε όλους ότι είναι πλέον μια νόσος  πλήρως αντιμετωπίσιμη και θεραπεύσιμη!
   
 • Tuesday 21 Mar 2023

  Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ)
  Χαρ. Τρικούπη 12,Ηλιούπολη Τ.Κ 16346, ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

  Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ)
  Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3304298

  Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ)
  Πανεπιστημίου 58, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3306487

  Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)
  Τσόχα 15-17, Αθήνα, Τ.Κ. 11521, ΤΗΛ. 2106855949

  Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
  Πατησίων 210, Αθήνα, Τ.Κ. 10446, ΤΗΛ. 2610639539

   

  Προς

  Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκη

   


  Αθήνα, 20/03/2023

   

  Αίτημα συνάντησης

  Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

  Σας έχουμε κάνει πολλαπλά αιτήματα συνάντησης για τη διαβούλευση και εξεύρεση λύσεων στα χρόνια και δύσκολα προβλήματα που ταλανίζουν έναν ολόκληρο κλάδο στα οποία δεν έχουμε λάβει καμία ανταπόκριση.

  Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το γραφείο σας προ μηνός, ενημερωθήκαμε ότι θα προγραμματίζονταν η σχετική συνάντηση εντός Μαρτίου και δυστυχώς ως ώρας δεν έχουμε λάβει ενημέρωση για τον προγραμματισμό της.

  Αναγκαζόμαστε να σας στείλουμε αυτήν την επιστολή ξανά διότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παρότι είναι χρόνια (claw back), πλέον καθιστούν αδύνατη την επιβίωση ακόμη και υγιών επιχειρήσεων!

  Δεν μπορεί να ανταπεξέλθει καμία μονάδα, όταν εισπράττει με το ζόρι το 30% της αξίας των εξετάσεων σε τιμοκατάλογο που έχει δημοσιευτεί το 1991!

  Παρακαλούμε άμεσα τον προγραμματισμό συνάντησης μαζί σας, για την οποία έχετε δεσμευτεί στην τελευταία μας σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο!
   
   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΚΕ                                                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΙΠΥ
     Φ.Ν.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ                                                                 Θ.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
   
  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΙΔΙΚ                                                             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΙΔΙ    Ι.ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ                                                                          Δ. ΦΑΣΙΤΣΑΣ
   
  Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
  Α. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
   
 • Friday 17 Mar 2023

   


   
    Η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου εορτάζεται κάθε χρόνο, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με την αξία του ποιοτικού και επαρκούς ύπνου, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό από ενδεχόμενη στέρησή του. Φέτος, με το σύνθημα «ο ύπνος είναι απαραίτητος στην υγεία μας», τονίζεται η αξία της πρόληψης και ορθής αντιμετώπισης των διαταραχών ύπνου. Πρόκειται για συχνές διαταραχές στον γενικό ενήλικο πληθυσμό, οι οποίες σχετίζονται με κίνδυνο για καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα, κατάθλιψη, και διαταραχές μνήμης, προκαλούν αίσθημα κούρασης και μειωμένης διάθεσης την ημέρα, με συνέπεια κακή ποιότητα ζωής, αλλά και κατ’ επέκταση αυξάνουν τον κίνδυνο για εργατικά και τροχαία ατυχήματα.

    Ένας στους τρεις ενήλικες παραπονείται για κάποια διαταραχή του ύπνου, με συχνότερες την αϋπνία, το σύνδρομο ανεπαρκούς ύπνου και τις διαταραχές αναπνοής κατά τον ύπνο (υπνική άπνοια). Οι διαταραχές του ύπνου, μόνες τους ή σε συνδυασμό (π.χ. αϋπνία και υπνική άπνοια), μπορεί να υπάρχουν σε πάσχοντες από αναπνευστικές, καρδιολογικές ή άλλες παθήσεις, επιδεινώνοντας τον ήδη διαταραγμένο ύπνο των ατόμων αυτών και επηρεάζοντας δυσμενώς την έκβαση της βασικής νόσου.

    Πολλές φορές, ο πάσχων αναζητά ιατρική συμβουλή, αλλά τις περισσότερες είναι το στενό οικογενειακό περιβάλλον που παρατηρεί το πρόβλημα. Είναι σημαντικό να κοιμόμαστε καλά και να επισκεπτόμαστε έναν ειδικό όταν έχουμε μειωμένη ενέργεια μέσα στην ημέρα, όταν νυστάζουμε υπερβολικά η νιώθουμε συχνά κακόκεφοι, αν δυσκολευόμαστε να αποκοιμηθούμε, αν ξυπνάμε μέσα στη νύχτα με ανάγκη για ούρηση, αν μας λένε ότι ροχαλίζουμε δυνατά ή ότι παρατηρούν να διακόπτεται η αναπνοή μας όταν κοιμόμαστε.

  Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι απέναντι σε αυτό το αγαθό και όλοι αξίζουν έναν καλύτερο ύπνο. Ας τον φροντίσουμε!

   
 • Thursday 16 Mar 2023


  Τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Πν.Ελ. εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια για την  απώλεια του εξαίρετου συναδέλφου Γιώργου Πατλάκα.

  Η σκέψη μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην οικογένεια του και στα αγαπημένα του πρόσωπα.

   
 • Thursday 16 Mar 2023
  Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ)
  Χαρ. Τρικούπη 12,Ηλιούπολη Τ.Κ 16346, ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

  Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ)
  Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3304298

  Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ)
  Πανεπιστημίου 58, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3306487
   
  Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)
  Τσόχα 15-17, Αθήνα, Τ.Κ. 11521, ΤΗΛ. 2106855949
   
  Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
  Πατησίων 210, Αθήνα, Τ.Κ. 10446, ΤΗΛ. 2610639539


  Αθήνα, 15/03/2023

  Δελτίο Τύπου

  Συνάντηση του Υπ. Υγείας κ. Αθ. Πλεύρη με τους εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου στην Ομάδα Εργασίας για την κατάργηση του clawback

  Χθες Τρίτη 14/3/2023 πραγματοποιήθηκε ευρεία συζήτηση, η οποία διήρκησε πλέον των 2 ωρών, επί των προτάσεων της Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Υγείας για τον δραστικό περιορισμό και την κατάργηση του claw back στις διαγνωστικές εξετάσεις.

  Έγινε αναφορά στις 14 προτάσεις που αναφέρονται στην σύνοψη των προτάσεων της Ομάδας Εργασίας για την εφαρμογή τους μέσα στο 2023, αλλά δεν ολοκληρώθηκε η διαβούλευση επί όλων αυτών.

  Ως εκ τούτου θα υπάρξει νέα συνάντηση και συζήτηση για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης επί αυτών των προτάσεων.

  Ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι για το 2023 ο προϋπολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων θα ξεκινήσει με το αντίστοιχο τελικό budget του 2022 (480 εκατ. ευρώ) και θα ενισχυθεί επιπλέον από πόρους οι οποίοι προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, όπου το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιοριστεί τις επόμενες μέρες.

  Θα υπάρξει η δυνατότητα αξιοποίησης του επενδυτικού claw back που είναι υπό έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Αυτό σημαίνει ότι οι επενδύσεις που θα γίνονται για την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού θα συμψηφίζονται με μέρους του claw back, κατ΄ αναλογίαν του όπως εφαρμόζεται ήδη στις φαρμακοβιομηχανίες.

  Συμφωνήθηκε να υπάρξει επιτροπή ελέγχου της συνταγογράφησης και παρακολούθησης της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων κατά το υπόδειγμα της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης.

  Συμφωνήθηκε οι καινούργιες εξετάσεις που θα εντάσσονται στο σύστημα αποζημίωσης να έχουν ξεχωριστό κωδικό, με δικό τους προϋπολογισμό και να μην επιβαρύνουν τον υφιστάμενο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, ενώ παράλληλα θα δημιουργείται πρωτόκολλο συνταγογράφησης για κάθε μία από αυτές, ώστε να είναι ελεγχόμενη δαπάνη τους.

  Συμφωνήθηκε να αφαιρεθούν εξετάσεις που δεν θεωρούνται απαραίτητες και να πραγματοποιηθεί απόλυτος περιορισμός των εξετάσεων μέσω συνταγογραφικών κοφτών ανά ΑΜΚΑ.

  Συμφωνήθηκε κάποιες εξετάσεις οι οποίες επιβαρύνουν υπέρμετρα τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ να εξαιρεθούν της αποζημίωσης (π.χ. οι βιταμίνες D3 και B12 καταλαμβάνουν το 12,5% της δαπάνης του προϋπολογισμού για τις βιοχημικές εξετάσεις).

  Εξετάζεται θετικά η αποζημίωση ανά αιμοληψία και η αμοιβή ιατρικής γνωμάτευσης από τους φορείς Π.Φ.Υ.

  Κατατέθηκε αίτημα για να οριστεί διαδικασία επανελέγχου των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπου λόγω της εφαρμογής των ποιοτικών κριτηρίων στα ακτινολογικά μηχανήματα έχουν εξαιρεθεί της αποζημίωσης και έχουν κάνει ενστάσεις.

  Από πλευράς Συντονιστικού Οργάνου ετέθη το θέμα της αύξησης της αμοιβής των εργαστηριακών και της επίσκεψης των κλινικών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών που είναι καθηλωμένες εδώ και δεκαετίες.

  Τέλος, ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε στο ότι όσα ζητήματα χρειάζονται νομοθέτησης, θα ενταχθούν στο αμέσως προσεχές νομοσχέδιο που είναι για ψήφιση αρχές Απριλίου και πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση για όσα ζητήματα δεν πρόλαβαν να συζητηθούν.

   

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΚΕ                                                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΙΠΥ
     Φ.Ν.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ                                                                 Θ.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
   
  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΙΔΙΚ                                                             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΙΔΙ    Ι.ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ                                                                          Δ. ΦΑΣΙΤΣΑΣ
   
  Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
  Α. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
   
 • Friday 24 Feb 2023
  Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ)
  Χαρ. Τρικούπη 12,Ηλιούπολη Τ.Κ 16346, ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854
   
  Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ)
  Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3304298
   
  Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ)
  Πανεπιστημίου 58, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3306487
   
  Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)
  Τσόχα 15-17, Αθήνα, Τ.Κ. 11521, ΤΗΛ. 2106855949
   
  Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
  Πατησίων 210, Αθήνα, Τ.Κ. 10446, ΤΗΛ. 2610639539


  Αθήνα, 24/02/2023

  Δελτίο Τύπου
  Επιτυχημένη η συγκέντρωση διαμαρτυρίας του διαγνωστικού κλάδου με Πανελλαδική συμμετοχή

  Ευχαριστούμε όλους τους εκπροσώπους του ΠΙΣ, του ΙΣΑ, των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και των συνδικαλιστικών φορέων του διαγνωστικού κλάδου για την αγωνιστική τους παρουσία στο Πολεμικό Μουσείο. Ξεχείλισε η οργή και η αγανάκτηση των παρευρισκόμενων για τις χρόνιες πολιτικές μετακύλισης του κόστους της περίθαλψης των ασφαλισμένων, στους επιστήμονες της χώρας, από τον ΕΟΠΥΥ.

  Την επόμενη εβδομάδα θα προγραμματισθεί συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας σχετικά με τη λήψη πολιτικών αποφάσεων, με την πίεση για νομοθέτηση δέσμης μέτρων για τον περιορισμό του clawback.

   

  Για το Συντονιστικό Όργανο φορέων ΠΦΥ
   
   
   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΚΕ                                                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΙΠΥ
     Φ.Ν.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ                                                                 Θ.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
   
  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΙΔΙΚ                                                             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΙΔΙ    Ι.ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ                                                                          Δ. ΦΑΣΙΤΣΑΣ
   
  Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
  Α. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
   
448 Αντικείμενα. Σελίδα 4/45
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10