Loading...
 

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ

ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΟΣΚΕ

Προκηρύξεις για Θέσεις Εργασίας
Συνέδρια/Ημερίδες στην Ελλάδα
Διεθνή Συνέδρια
Επιστημονικό Υλικό


Με την ευγενική χορηγία:

Νέα της Ένωσης
  • Thursday 30 May 2024

    Από το 1988, η 31η Μαΐου τιμάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, με σκοπό να υπενθυμίσει στο ευρύ κοινό τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνού στον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, το κάπνισμα στοιχίζει ετησίως τη ζωή σε περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους, όπου περιλαμβάνονται και 1.2 εκατομμύρια θανάτων μη καπνιστών, που όμως εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.
     
    Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4000 χημικές ουσίες, εκ των οποίων οι 60 τουλάχιστον είναι καρκινογόνες. Πολλές από αυτές, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, η νικοτίνη, η πίσσα, η αμμωνία, η ακετόνη, το κάδμιο και η φορμαλδεΰδη είναι δηλητηριώδεις και τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η πίσσα που περιέχουν τα τσιγάρα αποτελεί μίγμα χημικών ουσιών που προάγουν την έναρξη της καρκινογένεσης, κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα. Βάσει επιστημονικών δεδομένων, ο κίνδυνος εμφάνισης πληθώρας νοσημάτων που οφείλονται στο κάπνισμα είναι ανάλογος της αυξητικής έκθεσης στον καπνό, των ετών της καπνιστικής έξης, του είδους των καπνικών προϊόντων, καθώς και της πιθανής έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα.

    Έχει υπολογιστεί, ότι κάθε τσιγάρο που καπνίζεται αφαιρεί κατά μέσο όρο 5 λεπτά από τη ζωή του καπνιστή. Έχει επίσης υπολογιστεί ότι κάθε 6 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει εξαιτίας του καπνίσματος και της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα.

    Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος "Συμφωνείτε να παραχωρήσατε την κηδεμονία των παιδιών σας στην καπνοβιομηχανία;" αναφέρεται στην προστασία των παιδιών από συγκεκριμένες τακτικές και προωθητικές ενέργειες των καπνοβιομηχανιών σε σχέση με τα νέα καπνικά προϊόντα, τα οποία εκλαμβάνονται από τους νέους ως μια εναλλακτική και, κυρίως, λιγότερο επιβλαβής μορφή καπνίσματος. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, καπνικά προϊόντα, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα στικάκια νικοτίνης, κερδίζουν ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα μεταξύ των νέων. Υπολογίζεται ότι το 12,5% των εφήβων στην Ευρώπη έκαναν χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων το 2022 σε σύγκριση με μόλις 2% των ενηλίκων. Σε ορισμένες χώρες της γηραιάς ηπείρου τα ποσοστά χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας είναι 2-3 φορές υψηλότερα από τα ποσοστά του παραδοσιακού καπνίσματος. 

    Απευθυνθείτε σε έναν Πνευμονολόγο άμεσα ή κλείστε ραντεβού σε ένα Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος για να λάβετε τεκμηριωμένη ενημέρωση και συμβουλή ως προς την απεξάρτηση από οποιαδήποτε μορφή καπνίσματος. Ο Πνευμονολόγος θα σας βοηθήσει "να ανακτήσετε πάλι την καθαρή ανάσα και να ελέγξετε την αναπνευστική σας λειτουργία".

     
  • Wednesday 29 May 2024
    Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών
      «Αναπνευστική Ανεπάρκεια και Μηχανικός Αερισμός»
     
    Πρόσκληση – Προκήρυξη

     Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, οργανώνει και λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) το οποίο οδηγεί στην απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ):

    «ΑναπνευστικήΑνεπάρκεια και ΜηχανικόςΑερισμός» (MSc in Respiratory Failure and Mechanical Ventilation)

    για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025. Την διοικητική υποστήριξη του ΠΜΣ ασκεί η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Η διάρκεια του ΠΜΣ για απόκτηση ΔΜΣ είναι τέσσερα (4) εξάμηνα. Η διδασκαλία των μαθημάτων πραγματοποιείται υβριδικά, παρέχοντας τη δυνατότητα εξ’ αποστάσεως παρακολούθησης,  αλλά και δια ζώσης στις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών (Ν.Ν.Θ.Α.) «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» και συγκεκριμένα στο αμφιθέατρο «Γ. Π. Λιβανός» της Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ. Τα μαθήματα συμπληρώνονται με Κλινικά Φροντιστήρια που πραγματοποιούνται σε εργαστήρια και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της κλινικής, τα οποία αποτελούνται από θεωρητικό και πρακτικό μέρος.

    Οι ενδιαφερόμενοι που θα παρακολουθήσουν το ΠΜΣ, καλούνται να υποβάλλουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά στην Γραμματεία του ΠΜΣ:

    Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την προκήρυξη εδώ:PROKHRYXH 20242025.pdf

     

     
  • Wednesday 08 May 2024



    Το άσθμα αποτελεί κοινή χρόνια ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών. Προκαλεί χρόνια φλεγμονή στους αεραγωγούς με συνέπεια συμπτώματα από το αναπνευστικό (βήχα, δύσπνοια, συριγμό, πόνο ή βάρος στο στήθος) με υφέσεις κι εξάρσεις κατά τη διάρκεια του έτους, οι οποίες χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής. Το άσθμα πλέον ορίζεται ως βρογχικό με υποδιαιρέσεις βάσει φαινοτύπου (πολύ γνωστή η αλλεργική του μορφή). Το αίτιο εμφάνισης του άσθματος δεν είναι απόλυτα σαφές! Κάποια στιγμή πυροδοτείται στη ζωή του ασθενούς.

    Συχνότερα ενοχοποιούνται οι ιογενείς λοιμώξεις. Παρόλα αυτά η παρόξυνση αυτού μπορεί να προκληθεί τόσο από ιογενείς λοιμώξεις όσο και από επαφή με αλλεργιογόνα, υγρασία, μούχλα, σκόνη, γύρη, τρίχωμα ζώων, έντονες καυστικές οσμές, απότομη αλλαγή θερμοκρασίας, έκθεση στο κρύο, έκθεση στον καπνό του τσιγάρου (ενεργητικά ή παθητικά), άσκηση, συναισθηματική φόρτιση και κυκλοφορικοί ρύποι.
     
    Παρουσιάζει περισσότερο από ένα είδος συμπτωμάτων (συριγμό, δύσπνοια, βήχας, σφίξιμο στο στήθος) τα οποία είναι συχνά χειρότερα κατά τη νύχτα ή νωρίς το πρωί. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν στη διάρκεια του χρόνου και σε έντασηΣτη διαχείριση της νόσου πρωτεύοντα ρόλο παίζει η συμμόρφωση στην αγωγή. Ο ασθματικός ασθενής πρέπει να ζει φυσιολογικά! Είναι πλέον αποδεκτό ότι το άσθμα δεν έχει ηλικία εμφάνισης. Το 10% περίπου των ενηλίκων με άσθμα αντιμετωπίζουν επίμονα συμπτώματα και εξάρσεις που δεν μπορούν να ελέγξουν, παρά τη χορήγηση επαρκούς θεραπείας. Το άσθμα αυτό αναφέρεται ως δύσκολο στη θεραπεία άσθμα και συχνά μπορεί να έχει επιζήμιες συνέπειες στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου.
     
    Ωστόσο στη σύγχρονη εποχή διαθέτουμε στη φαρέτρα μας φάρμακα για κάθε μορφή άσθματος (ακόμη και του πιο ανθιστάμενου-βλέπε βιολογικοί παράγοντες). Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του αναπνευστικού
     
    Συνεπώς ο ορισμός του υποδηλώνει ότι δε θεραπεύεται. Χάρη στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή όμως μπορεί να ελεγχθεί με επιτυχία, ώστε ο ασθενής να έχει φυσιολογική ζωή στο βαθμό που είναι συνεπής και συνεργάζεται με το θεράποντα πνευμονολόγο του

     

     
  • Monday 29 Apr 2024
    Το Δ.Σ. της Ε.Πν.Ελ 
    εύχεται από καρδιάς σε όλους,
    το Φως της Ανάστασης
    να χαρίζει ελπίδα, αδελφοσύνη, αισιοδοξία και δύναμη!
     
    Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα.


     
  • Thursday 18 Apr 2024

    Το  «6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής» θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 26 Μαΐου 2024 στους συνεδριακούς χώρους του Πολεμικού Μουσείου, στην Αθήνα.

     Μπορείτε να δείτε το προκαταρκτικό πρόγραμμα εδώ :PROKATARKTIKO PROGRAMMA 6.pdf

    Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα του συνεδρίου επιλέγοντας εδώ 




     
  • Thursday 04 Apr 2024

     

    Σήμερα 03/04/2024 πραγματοποιήθηκε  στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη»  της Βουλής των Ελλήνων συνάντηση και ακρόαση επιλεγμένων φορέων υγείας όπου έλαβε χώρα διαδραστική συζήτηση σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

    Η Πρόεδρος, κα Τσικρικά, εκπροσωπώντας την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, παρευρέθηκε και συμμετείχε ενεργά θέτοντας πολλαπλά ερωτήματα όσον αφορά τα επαγγελματικά θέματα της ειδικότητας της Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας,  ενώ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις ως προς την βελτίωση διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος.

    Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις θα εξετασθούν λεπτομερώς, θα αξιολογηθούν και θα ληφθούν υπ’ όψιν των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου, το οποίο θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων τις επόμενες ημέρες.



     
  • Wednesday 27 Mar 2024

    Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της  αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα.

    Η Αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα. 

    Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους. 

    Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου  φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή. 

    Ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

     
  • Friday 22 Mar 2024


    Η 24η Μαρτίου, επέτειος της πρώτης επιστημονικής ανακοίνωσης για το βακτήριο Mycobacterium tuberculosis έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και προώθηση υγειονομικών και κοινωνικών δράσεων για τον περιορισμό της επιδημικής αυτής νόσου. Το φετινό μήνυμα με αποδέκτες κοινό και επαγγελματίες υγείας είναι «Ναι! Μπορούμε να νικήσουμε την Φυματίωση!» με απώτερο σκοπό την ανανέωση της δέσμευσης, έμπνευση και ανάληψη δράσης για τον τερματισμό της φυματίωσης.

    Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι μόνο για το έτος 2021 περισσότερα από δέκα εκατομμύρια άτομα νόσησαν από φυματίωση, από τα οποία το 1.6 εκατομμύριων εξ αυτών, δυστυχώς να καταλήγει από την νόσο. Επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος εμφάνισης φυματίωσης εκτιμάται περίπου 30 φορές μεγαλύτερος σε φορείς HIV, ενώ καταγράφεται επιδημιολογικά ως η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως στους πάσχοντες από AIDS.  

    Η φυματίωση (TB) αποτελεί ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο που ονομάζεται Mycobacterium tuberculosis. Οποιοδήποτε όργανο του ανθρώπινου σώματος μπορεί να προσβληθεί από την ασθένεια, αν και η πάθηση αφορά συχνότερα στους πνεύμονες. 

    Η μετάδοση λαμβάνει χώρα αερογενώς με τα κυριότερα συμπτώματα τον πυρετό-δεκατική πυρετική κίνηση, την απώλεια βάρους, τη νυκτερινή εφίδρωση, τον επίμονος βήχας με πιθανή αποβολή αίματος στα πτύελα,  την έκδηλη αδυναμία και καταβολή. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου διατρέχουν τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με όσους νοσούν.

    Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της φυματικής λοίμωξης είναι η επιτυχής αναγνώριση των συμπτωμάτων και ανίχνευσης των επαφών με πάσχοντες, με στόχο τη θεραπευτική χορήγηση στοχευμένων αντιβιοτικών και τη διακοπή της μετάδοσης. Κύρια σημεία στόχευσης για τον έλεγχο της φυματίωσης αποτελούν η έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση των πασχόντων στις υπηρεσίες υγείας με δυνατότητα αντιμετώπισης της  φυματίωσης, η αδιάκοπη διασφάλιση της διαθεσιμότητας των αντιφυματικών φαρμάκων, καθώς και η  συνεχιζόμενη παρακολούθηση και παροχή φροντίδας με σκοπό την ολοκλήρωση της απαιτούμενης αντιφυματικής θεραπείας, ώστε να προλαμβάνονται οι αναζωπυρώσεις  της νόσου και η πιθανή ανάπτυξη αντοχής στα αντιφυματικά φάρμακα. 

     

     
  • Friday 15 Mar 2024



    “Ισότητα στην υγεία του ύπνου για όλους”
    (Sleep Equity for Global Health)



    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζοντας τη σημασία του ύπνου και στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας, όρισε την τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου (World Sleep Day). Ο φετινός εορτασμός, με το σύνθημα «Ισότητα στον Ύπνο για την Παγκόσμια Υγεία» (“Sleep Equity for Global Health“), θέτει στο προσκήνιο το ζήτημα του δικαιώματος της ισότητας όλων στην υγεία του ύπνου.

    Περίπου ένας στους τρεις ενήλικες φαίνεται ότι ταλαιπωρείται από κάποια διαταραχή ύπνου, ενώ ακόμα συχνότερα (1 στους 2) επηρεάζονται οι γυναίκες, οι εργαζόμενοι σε βάρδιες και οι ηλικιωμένοι. Υπάρχουν πάνω από 80 συνολικά διαφορετικές διαταραχές, εκ των οποίων οι συχνότερες είναι η αϋπνία, το σύνδρομο ανεπαρκούς ύπνου και η αποφρακτική υπνική άπνοια. Συχνά η τελευταία συνοδεύεται από συμπτώματα, νυκτερινά αλλά και ημερήσια (κόπωση, υπνηλία, έλλειψη συγκέντρωσης, νυχτερινούς ιδρώτες, τινάγματα και αφυπνίσεις με αίσθημα πνιγμονής ή ανάγκη για ούρηση), οπότε χρησιμοποιείται ο όρος «Σύνδρομο Άπνοιας στον Ύπνο» (Σ.Α.Υ.). Ευθύνεται τόσο για υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του πάσχοντα όσο και για εργατικά ή τροχαία ατυχήματα και αν δεν αντιμετωπισθεί μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, αρρυθμίες, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη. Αφορά σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως και η επίπτωσή του αυξάνει διαρκώς, ακολουθώντας τα αυξανόμενα ποσοστά της παχυσαρκίας, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε ανατομικά ή άλλα αίτια. Αναφέρεται και γενετική συνιστώσα, ενώ 2 στους 10 πάσχοντες έχουν φυσιολογικό βάρος.
     
    O επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για την ψυχική, σωματική και συναισθηματική υγεία σε όλες τις ηλικίες. Οι συνιστώμενες ώρες ύπνου διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από την ηλικία και άλλους παράγοντες. Για τους εφήβους συνιστώνται 8-10 ώρες, ενώ για τους περισσότερους ενήλικες 7-9 ώρες ύπνου. Αν νιώθετε ότι οι ώρες αυτές δε σας αρκούν ή αν ταλαιπωρείστε από διαταραγμένο και ανήσυχο ύπνο, αν έχετε μειωμένη ενέργεια μέσα στην ημέρα, αν άλλοι έχουν παρατηρήσει ότι ροχαλίζετε δυνατά ή διακόπτεται η αναπνοή σας ενώ κοιμάστε, απευθυνθείτε σε έναν Πνευμονολόγο για να λάβετε στοχευμένη και εξατομικευμένη βοήθεια.

     

     

     

     
  • Friday 23 Feb 2024
    Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε οτι το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 και ώρα 09:30-14:00, στο Αμφιθέατρο "Γ.Π.Λιβανός" του νοσοκομείου ΓΝΝΘΑ  "Η ΣΩΤΗΡΙΑ" θα πραγματοποιηθεί Εκπαιδευτική Ημερίδα με τίτλο:"Μεταμόσχευση Πνευμόνων ωε θεραπευτική επιογή στα νοσήματα του αναπνευστικού- Ο κομβικός ρόλος του Πνευμονολόγου"

    Η συμμετοχή ειναι δωρεάν.

    Οργάνωση: Πολυδύναμη ΜΕΘ ΓΝΝΘΑ "Η ΣΩΤΗΡΙΑ", με την υποστήριξη Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο & Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχευσέων

    Μπορείτε να δείτετο πρόγραμμα εδώ: PROGRAMMA HMERIDAS.pdf


     
453 Αντικείμενα. Σελίδα 1/46
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10