Loading...
 
 
Προκηρύξεις για Θέσεις Εργασίας
Συνέδρια/Ημερίδες στην Ελλάδα
Διεθνή Συνέδρια
Επιστημονικό Υλικό


Με την ευγενική χορηγία:

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΘΜΑΤΟΣ
Tuesday 03 May 2022


Η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος ( World Asthma Day) εορτάζεται κάθε χρόνο στην πρώτη Τρίτη του Μαΐου (03/05/2022).

Η λέξη «Άσθμα» αναφέρεται για πρώτη φορά τον 8ο αιώνα π.Χ. στην Ιλιάδα του Ομήρου και αργότερα από τον Ιπποκράτη, με τον Έλληνα ιατρό Αρεταίο τον 2ο αιώνα μ.Χ. να είναι ο πρώτος που περιγράφει κλινικά τη νόσο.

Ο επιπολασμός του άσθματος παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα, με μέσο όρο περίπου 7% του πληθυσμού της Γης. Στην Ελλάδα τα στοιχεία του 2019 δείχνουν ότι το 8,6% του γενικού πληθυσμού έχει άσθμα (περίπου 900.000 παιδιά και ενήλικες). Επιπλέον, σύμφωνα με τον WAO (World Allergy Organization) , περίπου το 50% των ασθματικών ηλικίας άνω των 30 ετών, είναι παράλληλα αλλεργικοί, σημειώνοντας ότι μία αλλεργία είναι αυτή που προκαλεί το άσθμα περίπου στο 80% των περιπτώσεων. Ακόμη, μεγαλύτερο ποσοστό ασθματικών μικρότερης ηλικίας, έχει αλλεργίες.

Το άσθμα κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον της ανθρωπότητας γιατί αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα με υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Μελέτες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι 300 εκατομμύρια άνθρωποι ( παιδιά και ενήλικες) πάσχουν από άσθμα σε ολόκληρο τον πλανήτη, με 250.000 θανάτους ετησίως και τονίζουν ότι το ένα τρίτο των παιδιών σχολικής ηλικίας που πάσχουν από άσθμα, δεν έχει διαγνωστεί . Το άσθμα συχνά δεν διαγιγνώσκεται ούτε στους ενήλικες και ειδικά στα άτομα της τρίτης ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς συχνά δεν λαμβάνουν θεραπεία και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παροξυσμούς και κακή ποιότητα ζωής. Η μη λήψη θεραπείας αυξάνει επίσης  το οικονομικό και κοινωνικό φορτίο, που θέτει η πάθηση όσον αφορά το άμεσο κόστος και την απουσία από το σχολείο ή την εργασία του ασθενούς.

Το άσθμα είναι συχνή, χρόνια,  πολυπαραγοντική και πολύπλοκη  πάθηση, με κύριο και καταληκτικό χαρακτηριστικό την φλεγμονώδη διαταραχή των αεραγωγών, στην οποία συμμετέχουν διάφορα είδη κυττάρων. Η βρογχική υπερέκκριση, η αυξημένη ρευστότητα , η υπεραντιδραστικότητα των βρόγχων και ο βρογχόσπασμος δια μέσου της παγίδευσης αέρα κατά την εκπνοή, περιγράφουν και ολοκληρώνουν την παθογένεια του βρογχικού άσθματος.

Το άσθμα χαρακτηρίζεται από την περιγραφή  συμπτωμάτων όπως ο συριγμός, η δύσπνοια, το σφίξιμο στο στήθος, ο βήχας, που η ένταση τους αλλάζει στο χρόνο, μαζί με εναλλασσόμενη μείωση της εκπνευστικής  ροής του αέρα. Περαιτέρω επιδείνωση της κλινικής εικόνας ( μη ελεγχόμενο ή αδιάγνωστο άσθμα) προκαλεί υπερδιάταση του πνεύμονα και τεράστια αύξηση του έργου της αναπνοής που, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση των αναπνευστικών μυών, σε αναπνευστική ανεπάρκεια και σε θάνατο.

Η διάγνωση του άσθματος είναι κλινική, ενώ η αντικειμενική επιβεβαίωσή της και η διαφορική διάγνωση της από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος με παρόμοια κλινική συμπτωματολογία, επιτυγχάνεται με τις λειτουργικές δοκιμασίες του αναπνευστικού συστήματος (Πλήρης Σπιρομέτρηση, χρήση ροομέτρου από τον ασθενή, έλεγχος βρογχικής υπεραντιδραστικότητας) που είναι απαραίτητες για την εκτίμηση της βαρύτητας της νόσου. Επιπλέον στα πλαίσια επιβεβαίωσης της διάγνωσης και φαινοτύπησης του βρογχικού άσθματος, η ERS (  Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία) θέτει ως βασική προϋπόθεση την διενέργεια δερματικών τεστ δια νυγμού ( Prick Test).

Αντιλαμβανόμενοι λοιπόν όλα τα ανωτέρω,  θεωρούμε ότι η έγκαιρη επίσκεψη στον κατάλληλα ειδικευμένο Ιατρό για την διάγνωση και παρακολούθηση του Βρογχικού άσθματος, που είναι ο Πνευμονολόγος, επιφέρει τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθματικών με το μικρότερο οικονομικό κόστος για τον ασθενή και για το σύστημα Υγείας της χώρας μας.  Ο Πνευμονολόγος με την άρτια εκπαίδευσή του, στις παθοφυσιολογικές αλλαγές που επιφέρει η νόσος τόσο στη σταθερή κατάσταση όσο και στους παροξυσμούς , αλλά και στην εκτέλεση και ερμηνεία των Λειτουργικών δοκιμασιών του πνεύμονα, μπορεί να εκτιμήσει σωστά τη βαρύτητα της νόσου και να επιλέξει την κατάλληλη φαρμακευτική  και ανοσολογική θεραπευτική αγωγή