Loading...
 

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ

ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΟΣΚΕ

Προκηρύξεις για Θέσεις Εργασίας
Συνέδρια/Ημερίδες στην Ελλάδα
Διεθνή Συνέδρια
Επιστημονικό Υλικό


Με την ευγενική χορηγία:

Νέα της Ένωσης
  • Wednesday 18 Nov 2020

     

    Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αποτελεί μακροχρόνια ασθένεια η οποία προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες, σε κατεστραμμένο ιστό των πνευμόνων και στένωση των αεραγωγών, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Τα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι η δύσπνοια και ο χρόνιος βήχας, με ή χωρίς φλέγμα. Ενδέχεται να προκύψει κόπωση, ανορεξία και απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου.  Ένα βασικό χαρακτηριστικό της ασθένειας είναι οι περίοδοι επιδείνωσης των συμπτωμάτων, γνωστές ως εξάρσεις. Αυτό μπορεί να προκληθεί από λοιμώξεις ή έκθεση σε υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα συμπτώματα της ΧΑΠ επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου και οι εξάρσεις δύναται να επιταχύνουν τη μείωση της αναπνευστικής λειτουργίας.   

    Τα άτομα με ΧΑΠ υποφέρουν συχνά από άλλες ασθένειες, γνωστές ως συνοσηρότητες. Οι πιο κοινές ασθένειες που προκύπτουν παράλληλα με ΧΑΠ περιλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις, άγχος και κατάθλιψη, καρκίνο του πνεύμονα, σακχαρώδη διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο. 

    Η ΧΑΠ προκαλείται από παράγοντες που επιφέρουν φλεγμονή στους πνεύμονες. Περιλαμβάνουν τα εξής:

    καπνισμα:Αυτός είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για τη νόσο. Περίπου 40-50% των δια βίου καπνιστών θα εμφανίσουν ΧΑΠ, σε σύγκριση με το 10% των ανθρώπων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.  Δεν πρόκειται να εμφανίσουν όλοι οι καπνιστές την ασθένεια, το οποίο υποδηλώνει ότι η γενετική διαδραματίζει και αυτή κάποιο ρόλο στο αν είναι κάποια άτομα πιο ευαίσθητα από άλλα. 

    ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚH EΚΘΕΣΗ: Περίπου το  15-20% των περιπτώσεων ΧΑΠ σχετίζονται με έκθεση σε επαγγελματική σκόνη, χημικές ουσίες, ατμούς ή άλλους αέριους ρύπους στο χώρο εργασίας τα οποία μπορούν να την προκαλέσουν. Ανακαλύψτε περισσότερα για τους επαγγελματικούς παράγοντες κινδύνου.

    ΕΞΩΤΕΡΙΚH ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚH ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚH ΡΥΠΑΝΣΗ: Τα άτομα με ΧΑΠ έχουν υψηλό κίνδυνο επιδείνωσης των συμπτωμάτων τους όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα εξωτερικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση από τη χρήση καυσίμων βιομάζας για μαγείρεμα και θέρμανση αποτελεί και αυτή παράγοντα κινδύνου.

    ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ:Η σύσταση των γονιδίων ενός ατόμου μπορεί να σημαινει οτι είναι πιο επιρρεπές στην εμφάνιση ΧΑΠ. Το πιο εκτενώς μελετημένο γενετικό πρόβλημα που συνδέεται με τη ΧΑΠ είναι μια ασθένεια που ονομάζεται ανεπάρκεια άλφα -1 αντιθρυψίνης, κληρονομική ασθένεια στην οποία το άτομο δε διαθέτει την πρωτεϊνη που είναι γνωστή ως άλφα-1 αντιθρυψίνη.

    Η αναγνώριση των παραγόντων κινδύνου και η πρόληψη της έκθεσης σε αυτούς τους παράγοντες αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα για την πρόληψη της νόσου. Περιλαμβάνονται τα εξής:

    • Ενθάρρυνση του ατόμου να σταματήσει το κάπνισμα
    • Εμβολιασμός έναντι της γρίπης και του πνευμονιόκοκου
    • Μείωση της έκθεσης σε εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση από καύσιμα βιομάζας σε αναπτυσσόμενες χώρες
    • Πρόληψη εξάρσεων της ΧΑΠ

    Η διάγνωση της ΧΑΠ γίνεται μέσω της σπιρομέτρησης. Η εξέταση πραγματοποιείται από πνευμονολόγο, ο οποίος είναι κι ο αρμόδιος για την παρακολούθηση της νόσου.

    Η διαχείριση της ασθένειας περιλαμβάνει:

    • Μείωση της έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση
    • Βελτίωση της ικανότητας άσκησης για να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων
    • Ιατρική θεραπεία με βρογχοδιασταλτικά για να βοηθήσει στην πρόληψη εξάρσεων
    • Θεραπεία με οξυγόνο σε προχωρημένο στάδιο για να βοηθήσει στη διευκόλυνση της αναπνοής

    Η ΧΑΠ αποτελεί σημαντική επιβάρυνση σε άτομα, κοινωνίες και συστήματα υγείας ανά τον κόσμο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη συνεχή έκθεση σε παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση, και επίσης στη γήρανση του πληθυσμού. Οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο είναι πιο πιθανό να βιώσουν τις συνέπειες της μακροχρόνιας έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου της ΧΑΠ. 

    • Οι χώρες με υψηλότερο ποσοστό καπνιστών έχουν αυξημένο επίπεδο θνησιμότητας από ΧΑΠ
    • Σημειώνονται 300.000 θάνατοι στην Ευρώπη από ΧΑΠ κάθε χρόνο - το ισοδύναμο από 3 βόμβες της Χιροσίμα
    • Μέχρι το 2025 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως
    • Οι εισαγωγές σε νοσοκομεία για ΧΑΠ είναι κατά μέσον όρο περίπου 300 ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο

    Ειδικά στην περίοδο που διανύουμε είναι επιτακτική η ανάγκη της παρακολούθησης και του ελέγχου της νόσου ώστε οι ασθενείς με ΧΑΠ να θωρακίσουν καλύτερα το αναπνευστικό τους σύστημα

     
  • Tuesday 17 Nov 2020

    Το Δ.Σ. της ΕΠΝΕΛ εκφράζει την απεριόριστη θλίψη και τα ειλικρινά συλλυπητήρια για τον απροσδόκητο χαμό του συνάδελφου και φίλου Αντώνη Χατζηγεωργίου, ενός εξαίρετου πνευμονολόγου με υψηλό ήθος και αγάπη για τον πάσχοντα.

    Δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνει η απώλειά του στη οικογένεια και τους οικείους του.  Κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, αντί στεφάνων στην μνήμη του το Δ.Σ. θα καταθέσει το συμβολικό ποσό των εκατό (100) ευρώ στην Κιβωτό του Κόσμου.



     
  • Thursday 12 Nov 2020

    Αγαπητοί συνάδελφοι,

    Σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο για την ειδικότητά μας λόγω του δεύτερου κύματος πανδημίας του νέου κορονοϊού, η ΕΠΝΕΛ καλεί τους συνάδελφους Πνευμονολόγους - Φυματιολόγους να επικοινωνήσουν με την ένωση στο email: info@epnel.gr με στόχο να ενημερώσουν για τυχόν προβλήματα ή ελλείψεις που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος είτε σε ιδιωτική είτε σε δημόσια δομή υγείας αυτή την περίοδο.

     
  • Wednesday 11 Nov 2020

     

    ΠΡΟΣ

    Υπουργό Υγείας

    Κ. Βασίλη Κικιλια

    Αριστοτέλους 17

    Αθήνα 104 33

                                                                                                                                   

    Αθήνα 11/11/2020
                            Αρ. Πρωτ: 727/2020

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Υγείας,

    Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ Υγείας,

    Σε αυτή την πολύ δύσκολη υγειονομική περίοδο λόγω της έλευσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, η ειδικότητα της Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας βρίσκεται από την πρώτη στιγμή, στην πρώτη γραμμή της μάχης, προσφέροντας τα μέγιστα στην προσπάθεια διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας από κάθε βαθμίδα παροχής υπηρεσιών υγείας. Με την έλευση των χειμερινών μηνών, η ζήτηση υπηρεσιών υγείας λόγω και των λοιπών αναπνευστικών λοιμώξεων θα αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που θα δοκιμάσει ακόμα περισσότερο τις αντοχές του συστήματος υγείας.

    Θεωρούμε ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, αδήριτη ανάγκη την άμεση προκήρυξη μόνιμων πνευμονολόγων και την στελέχωση των πνευμονολογικών κλινικών πανελλαδικά με νέους επιστήμονες οι οποίοι θα ενισχύσουν και θα ανανεώσουν το «γερασμένο» ιατρικό προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

    Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την επιστολή προς τον Υπ. Υγείας εδώ:AP 727 EPISTOLH PROS YP. YGEIAS.pdf

     
  • Tuesday 10 Nov 2020
    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την 12 Νοεμβρίου κάθε έτους γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας, της συνηθέστερης οξείας νόσου του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Η πνευμονία δύναται να προκαλέσει μεγάλη νοσηρότητα και θνησιμότητα λόγω εμφάνισης σοβαρών μορφών λοίμωξης όπως η μηνιγγίτιδα και η σηψαιμία.  Η μετάδοση του πνευμονιόκοκκου πραγματοποιείται μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων τα οποία μεταφέρονται με το βήχα, το φτέρνισμα, καθώς και με την στενή επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί. Επιδημιολογικά, οι πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις εκδηλώνονται περισσότερο συχνά κατά τη χειμερινή περίοδο λόγω συγχρωτισμού και κλιματικών συνθηκών, αλλά ενίοτε και κατά την αρχή της εαρινής περιόδου. Αν και οποιοσδήποτε δύναται να προσβληθεί από την πνευμονιοκοκκική νόσο, τα παιδιά κάτω των 2 ετών, οι ενήλικες άνω των 65 ετών, τα ανοσοκασταλμένα άτομα και οι καπνιστές είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο. Βασικός πυλώνας της ενημέρωσης του συμβολικού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Πνευμονίας 2020 είναι η προώθηση του μηνύματος της ανεμπόδιστης πρόσβασης όλων των ασθενών που πάσχουν από λοίμωξη covid 19 σε ιατρικό οξυγόνο.
     
    Σύμφωνα με τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα μελετών, σε παγκόσμια κλίμακα ο πνευμονιόκοκκος παρουσιάζει σημαντικό ποσοστό αντοχής στα ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά, γεγονός που επιτάσσει σε μεγαλύτερο βαθμό την ανάγκη μείωσης όλων των αιτιών ανάπτυξης αναπνευστικών  λοιμώξεων   τόσο σε   παιδιά   όσο και   ενήλικες, καθώς και  την πρόληψη της νόσου μέσω της εμβολιαστικής παρέμβασης από τους επαγγελματίες υγείας.
     
    Μέχρι στιγμής, στη χώρα μας είναι διαθέσιμοι δύο τύποι εμβολίων, τα  συζευγμένα και τα πολυσακχαριδικά. Το δασολογικό σχήμα και ο χρόνος χορήγησης τους λαμβάνει χώρα βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών με την καθοδήγηση του εκάστοτε θεράποντα πνευμονολόγου σε συνάρτηση με το ατομικό ιστορικό και κλινικό προφίλ του ασθενούς.
     
    Καλούμε τους πολίτες και κυρίως τους ασθενείς που ανήκουν στις ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού να επικοινωνήσουν με τον κατεξοχήν ειδικό του αναπνευστικού συστήματος, τον πνευμονολόγο-φυματιολόγο και να ενημερωθούν για τα οφέλη και την ασφάλεια του εμβολιασμού έναντι του πνευμονιόκοκκου.
     
  • Wednesday 04 Nov 2020

     

    Διαδικτυακή ενημέρωση για το Εμβόλιο
     της Γρίπης και του Πνευμονιόκοκκου

    Το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Περιστερίου σε συνεργασία με το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Περιστερίου και την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας θα πραγματοποιήσει διαδικτυακά, ενημερωτική συζήτηση – ενημέρωση, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 19:00, με θέμα: «Νεώτερα δεδομένα  για το Εμβόλιο της Γρίπης και του Πνευμονιόκοκκου».

    Κεντρικός Ομιλητής θα είναι ο κ. Γεράσιμος Απολλωνάτος, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Ιατρός 2ο Κ.Υ. Περιστερίου και την προσφώνηση θα κάνει η κα Σταματούλα Τσικρικά, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Ιατρός Δημόσιας Υγείας Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Συντονιστής της διαδικτυακής ενημέρωσης είναι ο Αντιδήμαρχος Υγείας κ. Γεώργιος Μπεκιάρης.

    Zoom Meeting ID: 826 4334 7462

    Passcode: 13579

    Η διαδικτυακή ενημέρωση – συζήτηση είναι ανοικτή και δωρεάν για το ευρύ κοινό, μέσω ειδικής πλατφόρμας της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Δήμου (ΔΕΠΑΔΠ).

    Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι δημότες μπορούν να επικοινωνούν με το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Περιστερίου, στο τηλ. 210-5783266 (καθημερινά από 8 π.μ. – 2 μ.μ.) και στο e-mail kepygeias@peristeri.gr 

     
  • Monday 02 Nov 2020

    Αγαπητοί συνάδελφοι,

    Η κοινότητα του Δήμου Φιλοθέης υπό την αιγίδα της Ε.Πν.Ελ. διοργανώνει ενημερωτικό webinar μέσω zoom στις 9/11/2020 και ώρα 19:30, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις της λοίμωξης Covid-19, και της εποχικής γρίπης.

     
  • Friday 30 Oct 2020

    Αγαπητοί συνάδελφοι,

    Σας κοινοποιούμε το ΦΕΚ για την ρύθμιση clawback παρελθόντων ετών 2018-2019 σε 120 δόσεις, προς ενημέρωσή σας.

    Μπορείτε να διαβασέτε αναλυτικά το κείμενο εδω: FEK REBATE & CLAWBACK 19.10.20.pdf

     

     
  • Thursday 22 Oct 2020

    Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στελέχη του Προεδρικού Μεγάρου υπεβλήθησαν σήμερα σε εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης και του πνευμονιοκόκκου, από την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας (Ε.Πν.Ελ.), την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), και την Ομάδα Λοιμώξεων Αναπνευστικού της ΕΠΕ

     

    Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχετικά με την ενέργεια αυτή έκανε την εξής δήλωση( όπως αυτή δημοσιοποιήθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας):

     «Το φετινό φθινόπωρο είναι διαφορετικό από όσα έχουμε ζήσει ως τώρα. Η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε έξαρση. Τα κρούσματα αυξάνονται και η ανησυχία όλων μας μεγαλώνει. Είναι επιτακτική ανάγκη να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών τηρώντας τα μέτρα προστασίας, μεγαλύτεροι και νεότεροι, προφυλάσσοντας έτσι τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Έχουμε ευθύνη και γι΄ αυτούς, δεν είμαστε μόνοι. Παράλληλα, αναμένουμε να ενσκήψει όπως κάθε χρόνο ο ιός της γρίπης, αυξάνοντας τη νοσηρότητα από λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ας μη διστάσουμε να εμβολιαστούμε και για την εποχική γρίπη και για τον πνευμονιόκοκκο, που αποτελεί το συνηθέστερο αίτιο βακτηριακής πνευμονίας. Προφυλάσσουμε έτσι τον εαυτό μας, τους ευάλωτους συμπολίτες μας καθώς και το -ιδιαιτέρως επιβαρυμένο αυτό το διάστημα- σύστημα υγείας της χώρας μας. Ας αντιμετωπίσουμε τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται με ενσυναίσθηση, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη».


    Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας:

    Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε.), η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στελέχη του Προεδρικού Μεγάρου υπεβλήθησαν σήμερα σε εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης και του πνευμονιοκόκκου.
    Στόχος της συμβολικής αυτής δράσης, που αποτελεί μια συνεργασία της Ομάδας Λοιμώξεων της Ε.Π.Ε και της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, είναι η ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης, μέσω του εμβολιασμού, στη μείωση της νοσηρότητας από αυτές τις σοβαρές λοιμώξεις, ιδιαίτερα μάλιστα καθώς διανύουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας από τον ιό SARS-COV-2 και ο κίνδυνος συλλοίμωξης εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Παράλληλα, αποτελεί μια προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
    Στο πλαίσιο της δράσης, το Προεδρικό Μέγαρο επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Ε.Π.Ε., κ. Στέλιος Λουκίδης καθώς και οι Συντονίστριες της Ομάδας Λοιμώξεων, κ. Παρασκευή Κατσαούνου και κ. Σταματούλα Τσικρικά, που πραγματοποίησαν τους εμβολιασμούς. Με το πέρας, μάλιστα, του εμβολιασμού, τα στελέχη της Ε.Π.Ε, δώρισαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως αναμνηστικό, βιβλία του προγράμματος πρόληψης της Εταιρείας.
    «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς η αποδοχή εκ μέρους της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας της πρόσκλησης, που απευθύναμε για την υποστήριξη του μηνύματος της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού. Μέσα από αυτή τη συμβολική ιατρική πράξη, που είχαμε τη δυνατότητα να προβάλλουμε με την υποστήριξη της Πρώτης Πολίτη της χώρας μας, θέλουμε για άλλη μια φορά να τονίσουμε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης σοβαρών λοιμώξεων, όπως η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική νόσος», δήλωσε ο κ. Λουκίδης. «Ευχόμαστε το παράδειγμα της κ. Σακελλαροπούλου, η οποία χαίρει της ευρείας αποδοχής και σεβασμού του ελληνικού λαού, να βρει πολλούς μιμητές, ιδιαίτερα σε άτομα, που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και χρήζουν μεγαλύτερης ανάγκης προφύλαξης.  Άλλωστε, μη ξεχνάμε ότι το μήνυμα “Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν”, αποτελεί από την εποχή του Ιπποκράτη, το πιο σημαντικό μήνυμα της ιατρικής επιστήμης».

    Η κ. Κατσαούνου από πλευράς της δήλωσε ότι «Την εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού κατέστη εμφανής η αξία των εμβολίων. Ας μη ξεχνάμε ότι τα εμβόλια οδήγησαν στην εξαφάνιση νοσημάτων, όπως η πολυομυελίτιδα (δύο από τα τρία στελέχη)· ότι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αποτελούν το τρίτο κατά σειρά αίτιο θνησιμότητας, που μπορεί να προληφθεί κι η πνευμονιοκοκκική νόσος, την πρώτη προλαμβανόμενη με εμβολιασμό αιτία θανάτου παγκοσμίως· συχνά οι λοιμώξεις του αναπνευστικού δεν αναγνωρίζονται ως αίτιο πρόκλησης θανάτου, καθώς, ενώ πυροδοτούν έναν καταρράκτη επιπλοκών σε άτομα με συνοσηρότητες, αυτά τελικά καταλήγουν με πνευμονικό οίδημα, καρδιακή ανακοπή και πνευμονική εμβολή.
    Παρακολουθώντας την πανδημία από τον κορωνοϊό έγινε ευρέως αντιληπτό ότι τα όπλα μας έναντι των ιών είναι τα εμβόλια, που προστατεύουν από σοβαρή νόσηση και οι ειδικές θεραπείες σε πρώιμα στάδια. Υπάρχουν αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια για δύο λοιμώξεις του αναπνευστικού, προκαλούμενες από τους ιούς της γρίπης και τον πνευμονιόκοκκο, οι οποίες δυνητικά μπορεί να είναι επικίνδυνες για τη ζωή. Οι ευπαθείς ομάδες είναι κατά κύριο λόγο κοινές (ασθενείς με Χ.Α.Π ή Σακχαρώδη Διαβήτη, ανοσοκατασταλμένοι, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, ηλικιωμένοι) με επιπρόσθετη ομάδα τις εγκύους για τη γρίπη και τους καπνιστές για τον πνευμονιόκοκκο. Στα άτομα που χρήζουν εμβολιασμού συμπεριλαμβάνονται και όσα - αν και δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου - κινδυνεύουν να μεταδώσουν τη νόσο σε ευπαθείς ομάδες ή νεογέννητα μικρότερα των έξι μηνών, όπως για παράδειγμα οι υγειονομικοί και οι φροντιστές των ασθενών. Ο Π.Ο.Υ συστήνει να μη διαταραχτούν κατά το δυνατόν οι εμβολιασμοί για τα άλλα νοσήματα λόγω COVID-19.
    Με δεδομένο ότι το 2019 η χώρα μας ήταν μια από τις 4 Ευρωπαϊκές χώρες, όπου ξαναπαρουσιάστηκε ιλαρά ενώ υπάρχουν και αρκετοί οπαδοί του αντιεμβολιαστικού κινήματος, χαιρετίζουμε το παράδειγμα της Π.τ.Δ ως νίκη για την υγεία του αναπνευστικού. Η υιοθέτηση νοοτροπίας πρόληψης αποτελεί επένδυση για την ατομική και δημόσια υγεία. Όπως είπε και πρόσφατα ο Νομπελίστας Jules Hoffmann: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τα εμβόλια σήμερα είναι ο μη εμβολιασμός!».

    Παράλληλα, η κα. Τσικρικά, ως Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, δήλωσε τα εξής: «Σήμερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού προς όλους τους πολίτες της χώρας και εκτός από θεματοφύλακας του πολιτεύματος αναδεικνύεται και θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας. Η οικογένεια της πνευμονολογίας-φυματιολογίας αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά και τιμή για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και καλεί όλα τα άτομα, που ανήκουν στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, να ενημερωθούν για τα οφέλη και την ασφάλεια του εμβολιασμού, ενός από τους κυριότερους τρόπους πρωτογενούς πρόληψης και προάσπισης του οργανισμού απέναντι στην εποχική γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο. Επίσης, τους καλούμε να αποφύγουν την παραπληροφόρηση και τις αντιεπιστημονικές θεωρίες, οι οποίες αποπροσανατολίζουν και πιθανόν να προτρέπουν σε αντικοινωνικές και ανεύθυνες συμπεριφορές».



     
  • Monday 05 Oct 2020


    Αγαπητοί συνάδελφοι,

     

    Ολοκληρώνοντας τις αρχαιρεσίες για τη νέα σύσταση Δ.Σ. Ε.Πν.Ελ. και την εκλογή μου ως την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Ένωσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω συνολικά αλλά και τον καθένα σας προσωπικά για την τιμή και την εμπιστοσύνη που δείξατε στο πρόσωπό μου. Αντιλαμβανόμενη πλήρως τη θέση ευθύνης τόσο και των υπόλοιπων μελών Δ.Σ. όσο και τη δική μου, είμαι πεπεισμένη ότι για την επόμενη τριετία θα εργαστούμε απρόσκοπτα με πνεύμα ομαδικότητας, ήθους και συναδελφικής αλληλεγγύης για το σύνολο των συναδέλφων είτε δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο φορέα. Αναμφισβήτητα, τη δεδομένη χρονική στιγμή οι νέες διαμορφούμενες συνθήκες καθιστούν αδήριτη ανάγκη την επίδειξη ενότητας και σύμπλευσης όλων των εταιρειών με απώτερο σκοπό την προάσπιση των σύννομων συμφερόντων της Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας.


    Σας προσκαλώ να συμμετέχετε ενεργά και παραγωγικά στις διεργασίες της Ε.Πν.Ελ. και να ενισχύσετε το όραμά μας για την καθιέρωση της σύγχρονης Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας στη θέση που πραγματικά της αξίζει σύμφωνα με τη διαχρονική επιστημονική προσφορά της στην ιατρική κοινότητα και στο κοινωνικό σύνολο.  

    Με τιμή,

    Μάτα Τσικρικά

     
454 Αντικείμενα. Σελίδα 17/46